Ideju za Međunarodni dan mladih predložili su mladi iz Beča još 1991. godine, a Generalna skupština UN-a Rezolucijom 54/120 usvojila je 17. prosinca 1999. godine preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade (Lisabon, 8. do 12.kolovoza 1998.) da se 12. kolovoza proglasi Međunarodnim danom mladih. Prvi Međunarodni dan mladih obilježen je 2000. godine.

Zamišljen je kao prilika da se vladama i drugima privuče pažnju na globalne probleme mladih, prepoznaju njihovi potencijali, slave postignuća i planiraju načini uključivanja mladih u poduzimanje koraka u razvoju društava. Predstavlja jedinstvenu priliku svim ?utjecajnima? da se sastanu i pobrinu da su mladi uključeni u donošenje odluka na svim razinama društvenih zajednica. Ujedinjeni Narodi definirali su razdoblje od 15. do 24. godine razdobljem mladosti, te prema tome mladi čine jednu šestinu ukupnog svjetskog stanovništva.

Razne aktivnosti i događaji koji se održavaju diljem svijeta na ovaj dan promiču povlastice koje mladi pružaju svijetu. Mnoge zemlje sudjeluju u globalnim događajima poput konferencija o problemima kao što su obrazovanje ili zapošljavanje mladih. Ovogodišnji Međunarodni dan mladih označit će i vrhunac Međunarodne godine, utvrđene od strane UN-a kako bi obuhvatila razdoblje između Međunarodnog dana mladih 2010. i 2011. godine, i 25 godišnjicu prve Međunarodne godine mladih.

Slogan ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih ?Change our world? ne izražava samo razinu utjecaja koju mladi nastoje steći nego odražava ideju globalne zajednice koja je ključno načelo UN-a. "Change our world? je zamišljen kao poziv koji će inspirirati inicijative mladih na svim razinama i ukazati na to da napori u lokalnim zajednicama mogu imati i globalni učinak.

Izvor http://zajednica-icm.hr