Povodom Noći muzeja Gradski muzej Vukovar i Muzej Vučedolske kulture pripremili su Vam bogat program.

Noć muzeja održat će se 01.veljače 2019.godine a program donosimo u nastavku:

GRADSKI MUZEJ VUKOVAR

18.00 OTVORENJE NOĆI MUZEJA

18.00 – 01.00 FOTKAJ I POVEŽI SE! – on line igra
Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture povezali su se i u Noći muzeja kroz program Fotkaj i poveži se! Snimite fotografiju na određenim i označenim točkama muzejskog postava i postavite fotografiju na Facebook i Instagram profile vukovarskih muzeja; autora najoriginalnije fotografije očekuje nagrada!

18.00 – 22.00 PROBUDI UMJETNIKA U SEBI I POVEŽI SE VIRTUALNO SA LIKOVNOM ZBIRKOM MUZEJ VUKOVARA U PROGONSTVU – Likovno digitalna radionica za djecu i odrasle pod vodstvom muzejskog pedagoga Ivane Nadovski i kustosa Rosanke Savić – Mitrović.

18.00 – 01.00 STALNI POSTAV
Muzejski postav se rasprostire u 17 soba na prvom katu, tri velika izložbena prostora na drugom katu i potkrovljima muzeja te velikom centralnom potkrovlju na ukupnoj površini preko 3500 kvadratnih metara. Sofisticirana oprema vitrina i drugih pomagala upotpunjena je multimedijalnom prezentacijom s 40 monitora, 25 touch-screenova, kako bi se što bolje, raznolikije i sveobuhvatnije prikazala prošlost Vukovara. Za stalni postav priređeno je preko 2000 predmeta iz fundusa Gradskog muzeja i 100 predmeta, uglavnom obiteljskih portreta i pejzaža obitelji Eltz, iz drugih muzeja u Zagrebu i Osijeku. Preko 1000 predmeta prošlo je proces restauracije, a radi se o arheološkim predmetima, keramici, kamenom i metalnom oružju, povijesnom namještaju, cehovskim zastavama i škrinjama, predmetima od zlata, srebra, stakla, kovanog željeza, alatkama za obradu zemlje, seoskom namještaju i upotrebnom tekstilu, obiteljskim portretima, pejzažima, fotografijama, poveljama, listinama i drugim arhivalijama.

18.00 – 01.00 ZBIRKA BAUER
Zbirka Bauer sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. Brojčano stanje Zbirke Bauer iznosi 2742 umjetnine, a u Domovinskom ratu 1991. je uništeno ili nestalo 300 eksponata - među njima i značajna djela Ivana Meštrovića za kojima tragamo putem Interpola. Umjetnine su vraćene iz Republike Srbije 2001. u Gradski muzej Vukovar.
U njenom fundusu, između ostalih, nalaze se i djela: Roberta Frangeša Mihanovića, Ive Kerdića, Vanje Radauša, Ljube Babića, Ernesta Tomaševića, Nikole Mašića, Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Bele Csikosa-Sessie, Ferde Kovačevića, Mihovila Krušlina, Frane Šimunovića, Branka Ružića, Ivana Generalića, Ive Lozice, Gabrijela Stupice, Vilka Gecana, Mirona Makanca, Ljudevita Šestića, Menci Clementa Crnčića, Celestina Medovića, Otona Ivekovića, Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Vladimira Becića, Oskara Hermana i drugih.

18.00 – 01.00 LIKOVNA ZBIRKA MUZEJ VUKOVAR U PROGONSTVU
Zbirka pod nazivom Muzej Vukovara u progonstvu nastala je krajem 1992. godine prema ideji solidariziranja humanog svijeta oko žrtve Vukovara. Nastala kao odgovor agresiji na Hrvatsku i razaranje Vukovara, ujedno je i početak kulturne obnove Vukovara. Zbirka Muzej Vukovara u progonstvu broji 1600 umjetnina koje su darovali umjetnici kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva (SAD- a, Australije, Kanade, Francuske, Irana, Italije, Izraela, Njemačke, Poljske, San Marina, Slovenije, Velike Britanije i Venezuele, Bosne i Hercegovine), koji su svojim donacijama dali svoj glas za mir.

18.00 – 01.00 IZLOŽBA DORE KOVAČEVIĆ – U galeriji Oranžerija otvorena je izložba akademske grafičarke i kiparice Dore Kovačević. Izložba postavljena u Muzeju u grafici i tapiseriji za podlogu ima ptice sa hrvatskih kamenih spomenika kao i motive paške čipke te nosi naziv Baština, što je u ovoj godini proglašenoj Godinom europske kulturne baštine još jedan doprinos integriranja hrvatske baštine u europski kulturni krug. Jedan od simbola našeg Grada kojim smo ove godine ukrasili borove i Adventski vijenac u našem muzeju izradila je upravo Dora Kovačević. To je Vukovarska bijela golubica koja sa porukama mira i ljubavi od 1999. godine do dana krasi na tisuće domova širom Hrvatske.

18.00 – 01.00 PORUKOM I CRTEŽOM UPIŠI SE U MUZEJSKI SPOMENAR – porukom i crtežom posjetitelji će se moći upisati u spomenar našeg muzeja.

18.00 – 01.00 VIRTUALNA STVARNOST – MUZEJ IZA ZATVORENIH VRATA – u predvorju muzeja bit će izložena virtualna izložba fotografija koja prikazuje sve nedostupno oku posjetitelja.

18.00 – 01.00 ŠETNJA MUZEJOM IZ VAŠE FOTELJE U VAŠEM DOMU – niste u mogućnosti biti s nama, klikom na web stranicu Gradskog muzeja Vukovar pogledajte sve o našem muzeju.

MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE

18:00 – 01:00 STALNI POSTAV

Jedinstveni muzej posvećen samo jednoj prapovijesnoj pojavi – vučedolskoj kulturi – 19 tematskih prostorija uvest će Vas u svijet Vučedolaca. Razgledajte i Vi stalni postav Muzeja koji je do sada posjetilo više od 200 000 posjetitelja!

18:00 – 01:00 IZLOŽBA BEZ ZANTA NEMA ALATA – izložba

Kreiranje i razvoj alata koji su Vučedolci koristili u svakodnevnim životnim aktivnostima dovela je posljedično i do tehnološkog skoka
koji osigurava visoki životni standard u svakom vučedolskom naselju, a koji se održao i u današnjem modernom dobu.
Zavirite i Vi u vučedolske inovacije!

18:00 – 01:00 100 GODINA VILE STREIM – izložba

Jedinstvena Vila Streim, izgrađena je 1918. godine prema projektu poznatog vukovarskog arhitekta Frana Funtaka. Zaštićeno je kulturno dobro kao prva zgrada izgrađena od armiranog betona na području šire regije, a od samih je početaka dio priče o istraživanjima eponimnog lokaliteta Vučedol. Otkrijte Vilu Streim – inovaciju svoga vremena!

18:00 – 01:00 FOTKAJ I POVEŽI SE! – on-line igra

Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar povezali su se i u Noći muzeja kroz program Fotkaj i poveži se! Snimite fotografiju na određenim i označenim točkama muzejskog postava i postavite fotografiju na fb i Instagram profile vukovarskih muzeja; autora najoriginalnije fotografije očekuje nagrada!

18:00 – 01:00 VUČEDOLCI I DIGITALNO DOBA – interaktivna igra

Razgledajte stalni postav Muzeja kroz interaktivnu igru namijenjenu svim uzrastima! Posjetitelje očekuju nagrade.

18:00 – 22:00 VUČEDOLSKI KOTAČ – PRAPOVIJESNA INOVACIJA – radionica

Naučite sve o vučedolskom kotaču i kolima – vučedolskoj inovaciji koja je bila pravi tehnološki skok u trećem tisućljeću pr. Kr.

18:00 – 22:00 VILA STREIM – INOVACIJA SVOGA VREMENA – radionica

Upoznajte se s Vilom Streim i njezinim arhitektom, te životom u njoj tijekom 20-tih, 30-tih i 40-tih godina prošloga stoljeća! – najbolje radove očekuju nagrade.

22:00 – 23:00 VUČEDOLSKA PILA

Potaknuti brojnim nalazima jelenjih i goveđih rogova pronađenih u istraživanjima Vučedola, arheologinje Dora Šimić i Slavica Bošnjak rekonstruirale su tehnologiju upotrebe vučedolske
pile – inovacije svoga vremena. Otkrijte tajnu vučedolske pile kroz vezu predavanja i izložbe o alatima!

23:00 – 01:00 DRUŽENJE UZ TOPLE NAPITKE