Imaš 18 godina? Privlače te avanture? Onda se pripremi za otkrivanje Europe! Pridruži se inicijativi Europske unije DiscoverEU, koja mladima nudi priliku da putuju Europom.U prvom krugu prijava u lipnju 2018. prijavilo se čak 100 480 mladih, a putne karte dobilo ih je najmanje 15 000. Više informacija o inicijativi DiscoverEU i iskustva mladih putnika koji su osvojili putne karte možeš pronaći u ovom informativnom članku.

U drugom krugu prijava, koji počinje u četvrtak, 29. studenoga u 12 sati, a završava u utorak, 11. prosinca u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu), priliku za putovanje Europom dobit će najmanje 12 000 mladih.

Putovat će se uglavnom vlakom kako bi se moglo uživati u beskrajnoj raznolikosti gradova i prekrasnih krajolika našeg kontinenta.

Da bi mogli sudjelovati građani EU-a iz svih dijelova kontinenta, putne karte vrijedit će i za druga prijevozna sredstva, poput autobusa i trajekata. U iznimnim će slučajevima, i ako nisu dostupna druga prijevozna sredstva, biti dopušteno i putovanje zrakoplovom. To će olakšati sudjelovanje mladima koji žive u udaljenim područjima ili na otocima.

Europska kulturna baština doista je raznolika. Možeš, primjerice, posjetiti Europsku prijestolnicu kulture (znaš li koja dva grada ove godine nose tu titulu?) ili obići mnogobrojne festivale i umjetničke događaje. Možda više voliš razgledavati muzeje ili ići na izlete u parkove prirode? Toliko je mogućnosti!

Zašto ne iskoristiti priliku da doživiš slobodu kretanja, bolje upoznaš raznolikost Europe, uživaš u njezinu kulturnom bogatstvu, stekneš nove prijatelje i, naposljetku, bolje upoznaš sebe?
Tko se može prijaviti?

Možeš se prijaviti samo ako:

    31. prosinca 2018. imaš navršenih 18 godina (odnosi se na rođene u periodu od 1. siječnja do 31. prosinca 2000., uključujući te datume)
    imaš državljanstvo jedne od država članica Europske unije u trenutku donošenja odluke o dodjeli (koje se očekuje do sredine siječnja 2019.)
    uneseš broj osobne iskaznice ili putovnice u elektronički obrazac za prijavu

Ako osvojiš karte, možeš ih iskoristiti samo ako ispunjavaš sljedeće uvjete:

    započinješ putovanje u zemlji koja je u trenutku donošenja odluke o dodjeli država članica Europske unije
    planiraš da će tvoj put trajati od jednog dana do najviše mjesec dana
    planiraš putovati u periodu od 15. travnja 2019. (prvi dan za polazak) do 31. listopada 2019. (zadnji dan za povratak)
    planiraš putovanje u najmanje jednu stranu zemlju koja je u trenutku donošenja odluke o dodjeli država članica Europske unije
    želiš postati ambasador inicijative DiscoverEU.

Napomena: Oni koji su u prvom krugu prijava 2018. već putovali zahvaljujući inicijativi DiscoverEU, u ovome se krugu ne mogu ponovno prijaviti.

Na sudjelovanje u inicijativi pozivaju se i mladi s posebnim potrebama. Dobit će informacije i savjete, a mogli bi ostvariti i nadoknadu troškova posebne pomoći (osoba u pratnji, pas vodič za slabovidne podnositelje prijave itd.).

 
Kad se i kako prijaviti?

Prijave su otvorene od četvrtka, 29. studenoga u 12 sati do utorka, 11. prosinca u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu). OVDJE

Trebaš unijeti osobne podatke i pojedinosti o planiranom putovanju. Zatim te čeka pet pitanja s ponuđenim odgovorima o europskoj kulturi i raznolikosti te o inicijativama EU-a za mlade. Na kraju trebaš odgovoriti i na dodatno pitanje koje će, bude li previše prijava, pomoći Europskoj komisiji da rangira kandidate. Za početak prijave trebaš kliknuti na okvir „Prijavi se”, koji će se s početkom razdoblja za prijavu pojaviti u gornjem desnom kutu ove stranice.

 
Mogu li na put povesti i prijatelje?

Kad ispuniš prijavu, možeš pozvati još četvero ljudi da ti se pridruži (u skupini vas može biti najviše pet). Trebaš ispuniti obrazac za prijavu, a zatim odgovoriti na pitanja iz kviza i na dodatno pitanje. Pri predaji obrasca na zaslonu će se pojaviti šifra koju trebaš prenijeti ostalim članovima svoje skupine. S tom će se šifrom i oni moći registrirati na Europskom portalu za mlade i unijeti svoje osobne podatke. Svi članovi skupine moraju imati 18 godina.

Pripazi! Može se dogoditi da ti dobiješ putne karte, a članovi tvoje skupine ne dobiju. To se događa ako oni ne ispune svoju prijavu na Europskom portalu za mlade prije isteka roka.

No možeš dogovarati susrete i kombinirati planove putovanja s drugim putnicima koji su dobili karte! Za to ti može pomoći grupa DiscoverEU na Facebooku.
Što očekujemo od tebe?

Kad postaneš ambasador inicijative DiscoverEU, htjeli bismo da i drugi čuju kako ti je bilo na putovanju. Svoju priču možeš podijeliti na društvenim mrežama, poput Instagrama, Facebooka ili Twittera, i označiti je s #DiscoverEU. Možeš održati i prezentaciju u svojoj školi ili za lokalnu zajednicu. Osim toga, možeš sudjelovati i u natječaju Fotografije i videozapisi #DiscoverEU #Competition te osvojiti sjajne nagrade. Za inspiraciju možeš pogledati fotografije i videozapise iz prethodnog kruga. Bez obzira na rezultat, ne zaboravi se pridružiti grupi DiscoverEU na Facebooku!

 

Europa te čeka. Napravi prvi korak.