Dvoje mladih Osječana - Snježana Kujundžić Elveđi i Slobodan Jelić prvi su studenti u Hrvatskoj koji su diplomirali prema Bolonjskom modelu. Oboje su diplomanti Odjela za matematiku Sveučilišta J.J.Strossmayera. Taj prema mnogo čemu specifičan studij osnovan je prije deset godina, te je prvi sveučilišni odjel u Hrvatskoj organiziran po uzoru na zapadnoeuropska i američka sveučilišta, a prvi su i krenuli s primjenom Bolonjskog procesa.

Snježana Kujundžić Elveđi prva je studentica koja je na Odjelu za matematiku završila Sveučilišni nastavnički studij matematike i informatike. Riječ je o integriranom petogodišnjem studiju koji osposobljava buduće nastavnike matematike i informatike za rad u predmetnoj nastavi osnovnih škola, te u srednjim školama. Njezin stručni akademski naziv magistra edukacije matematike i informatike zbunjuje službenike Zavoda za zapošljavanje.

- Kad sam se došla prijaviti na Zavod, pitali su me što znači moja titula i u koju kolonu da me upišu, jer moji kolege koji su studirali prije imali su titulu profesora matematike i informatike, priča Snježana.

Ipak, naša mlada sugovornica nije dugo čekala posao. Javila se na natječaj u jednu osnovnu školu u Iloku i uskoro počinje raditi.

Iza prezimena Slobodana Jelića piše mag.math. On je prvi student koji je završio Sveučilišni diplomski studij matematike, smjer financijska i poslovna matematika, te stekao stručni akademski naziv magistra matematike.

- Studirao sam prema modelu 3+2. Prvo sam završio preddiplomski trogodišnji studij, a zatim upisao dvogodišnji sveučilišni diplomski studij financijske i poslovne matematike, priča Slobodan. Ovaj mladi stručnjak osposobljen je za obavljanje poslova u gospodarstvu, državnoj upravi i javnom sektoru. Ipak, nada se da ga neće dugo gledati u čudu na Zavodu za zapošljavanje, jer se želi baviti znanstvenim radom i to na svom matičnom studiju, Odjelu za matematiku.

- Odlučio sam se baviti matematikom kao znanošću, ostati u Osijeku i usavršavati se u inozemstvu, jer se u skoroj budućnosti vidim kao asistent na fakultetu, kaže Slobodan, najbolji student u svojoj generaciji i dobitnik ?Top stipendije?.

Nema nezaposlenih

Prof.dr.sc. Rudolf Scitovski kaže da se diplomirani studenti starog programa matematike i informatike brzo zapošljavaju pa praktički nema nezaposlenih.

- Novi program bitno je osuvremenjen sadržajno i metodički. Stoga očekujemo da će se tradicija brzog zapošljavanja nastaviti i da će magistri edukacije matematike i informatike naći posao jednako uspješno, iako u svom akademskom nazivu nemaju titulu profesor, kaže pročelnik Scitovski. Iako je očekivao da će taj posao odraditi nadležno ministarstvo, nakon što je čuo iskustva svojih prvih ?bolonjaca?, odlučio je poslati dopis Zavodu za zapošljavanje kojim ih objavještava o novim akademskim nazivima.

Tekst: Vesna Latinović/Glas-Slavonije.hr

??????, ??????? ???? ?????, ?????? ? ??????? ? ????? ????? ? ???.

?? ??????? ???????? ?? ??, ??? ??????? ????? ????? ????????? ? ??????.

?? ???? ???? ??? ??????? ?????????, ??? ????? ???????? ?????? ?????????? ?????? ????????.

??? ????????? ? ??? ? ?????? ?? ??????.

??? ????????? ?????????? ????????? ????? ?????? ???????????.

????? ?????? ????? ????????? ? ??????, ??????? ?? ???? ????????? ?????.

??? ??????????? ????????? ???? "???? ???????..."???? ? ???? ????.

?????? ?? "? ?????? ???? ???? ?????"?????? ?? ????????? ??? ????? ?????????.

?????, ??????? ???????, ???????? ????? ?? ??????? ?????? ? "??????? ??????"??????? ??? ??????, ??? ? ??? ??? "??????????: ????, ???????, ???????. ????????????"?? ??????? ??? "????? ?????? ???????"????? ????? ? ???????? ?????, ? ????? ???????? "??? ? ?? ???????"????? ? ????? ??????????? ?? ?????, ?? ??? ?? ???? "???? - ?? ????"? ?????.

?? ??????? ??????? ????????, ??? "????????. ???? ? ???????"???? ????? ? ???, ???? ??????? ?????-???? ?????, "???????? ???? ?????. 60 ????? ??? ?????????"?? ????? ?? ???? ??? ???????? ???? ??????? "????????????"?????????????? ?????? ???????? ????.

????? ?????? ????????? ????? ??????? ? ??????? ????? ???????.

??? ????????? ? ? ????????? ??????????.

??? ???? ?????, ??? ???????? ??? "??? ??????? ???????? ? ???? ? ????? ? ????????" ?????????? ???????? ??? ????????, ?????? "?????????? ???????" ??????? ??????, ??? ????????? ???????? ????? "?????????-????????? ? ??? 1160 ?????????" ??? ??? ??????????.

????? ?? ??????? "????????? ? ???????????" ????, ??? ??????? ???????????? ?? ????????????.

??? ? ??????? ??? ?????? ?????????? ?? "TeachPro WinOffice 2000" ????? ????????, "???? ?? ???? ?????? ?????" ???????? ? ????? ? ????????? ? ?????????? "????????????? ???????" ??????.

?????, ?????????? ? ????? ?????????? ? ??????? "???????? ?????? ?????" ????, ??????????.

???? ?? ????, ????? ??????????, ???? ?????? ??????, ??? ?? ???? "??? ?????????? ??????????? ? ????" ???????.

????? ? ??????? "??? ?????? ?????????" ?????? ??????? ?????????? ? ??????? ??? ? ????? ??????? ?????????.