Prvi korak prema bistroj budućnosti u zemlji tvojih snova jest odluka. Odluka nije vezana uz odabir prave škole, zemlje ili bilo kakvog materijalnog učinka. Ova vrsta odluke počinje od snova koji te dugo muče i plaše svojom upornošću.Da bi ostvario svoje snove i krenuo prema budućnosti koju želiš živjeti...nastavi čitati:


1. Odluka

 Kako bih objasnila o čemu se radi, početi ću sa svojim primjerom. Želim studirati u Velikoj Britaniji više nego što želim disati. Više nego je Javert htio uhapsiti Jean Valjeana ili što su fanovi serije Kako sam upoznao vašu majku željeli otkriti identitet majke. Zato sa sigurnošću mogu reći da prvi korak, prva stvar (od mnogih) koju trebaš napraviti jest donijeti odluku o odlasku van na fakultet. Sve prepreke ćeš lakše svladati, ukoliko je odluka o studiranju u inozemstvu dovoljno čvrsta. Vjeruj mi, biti će dana kada ćeš misliti kako sva ova muka nije vrijedna uloženog truda. Kada ti dani nastupaju, razmišljaj o onim danima kada imaš leptiriće u trbuhu pri samom razmišljanju o mogućnosti življenja života koji uistinu želiš živjeti.


2. Volontiranje je zlato

 Jedna od najvećih razlika između nas i ostatka svijeta, jest to da ostatak nacija cijeni pomoć onima kojima je to potrebnije, rad za opće dobro i davanje dijela sebe kako bi pomogao drugima važnijim od izvrsnog akademskog uspjeha. Kod nas dolazak na fakultet zagarantiran je odličnim uspjehom na kraju školovanja te odlično položena Državna matura.

Međutim, za garantirani upad na fakultet u inozemstvu moraš pokazati kakva si uistinu osoba. Dobrotu svoje duše najbolje možeš iskazati volonterskim radom gdje možeš steći iskustva kakva drugi srednjoškolci sigurno nemaju. Zato nemoj čekati već se danas prijavi na www.vcz.hr i postani dio ekipe koja će ti promijeniti život (znam da meni uistinu jest!).

 
3. Izaberi zemlju i fakultet

Ovo je jedan od najbolnijih dijelova procesa za odlazak u inozemstvo; koju zemlju i fakultet odabrati? Ako uistinu želiš studirati u inozemstvu, vjerujem da već imaš ideju gdje. Kada pronađeš zemlju, googlaj popis škola u toj zemlji te izaberi onu koju želiš. Možeš se, naravno, prijaviti na više njih.
Najbolje je da posjetiš sajmove poput onih koje organizira Institut za razvoj obrazovanja ili kontaktiraj Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta o mogućnostima međunarodne razmjene studenata.

 
Uzmi si dovoljno vremena, dobro istraži sveučilišta i potrebne uvjete za prijavu i ono što je isto jako važno: vodi računa o rokovima :)

*Tekst preuzet s Europskog portala za mlade